Przedszkole nr 41 Wiślana Kropelka w ZSP nr 8 w Warszawie

Co jemy

Oferujemy dzieciom 4 posiłki w ciągu dnia:

• śniadanie - 8.30
• drugie śniadanie (napój lub sok oraz owoc) - 10.00
• dwudaniowy obiad z kompotem - 12.00
• podwieczorek - 14.30
• w późnych godzinach popołudniowych dzieci mogą otrzymać kanapki.

W naszym przedszkolu staramy się propagować zdrowe żywienie i rezygnować ze słodkich przekąsek na rzecz orzechów i suszonych owoców.
Podajemy dzieciom także soki wyciśnięte w naszej kuchni ze świeżych owoców.

Istnieje możliwość dostosowania menu danego dziecka do jego potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.

Woda źródlana dostępna bez ograniczeń.

Jadłospis

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

10.12.18

Pieczywo mieszane z masłem, polędwica, ogórek konserwowy, ser żółty, kawa Inka.

 II śniadanie: napój imbirowy, pestki słonecznika.

Kapuśniak z kiszonej kapusty, pierogi leniwe, marchewka tarta z jabłkiem, kompot porzeczkowy.

Bułka z masłem, jajko gotowane ze szczypiorkiem,  banan, herbata.

Wtorek

11.12.18

Bułka z masłem, szynka, kiełki, płatki orkiszowe na mleku.

II śniadanie: woda z cytryną, jabłko.

Zupa ryżowa, bitki wołowe, ziemniaki, mizeria ze śmietaną,   kompot porzeczkowy

Chleb z masłem powidłami, mleko, pomarańcze.

Środa

12.12.18

Chleb mieszany z masłem, filet z indyka, sałata, pasta serowo - jajowa, kakao.

II śniadanie: napój z galaretki, żurawiny.

Zupa ogórkowa, kasza jęczmienna, gulasz, surówka z selera z jabłkiem i śmietaną, kompot wiśniowy.

Bułka z masłem,  serek naturalny z ziołami,  mleko, jabłka.

 

Czwartek

13.12.18

Bulki grahamki z masłem, polędwica, papryka, zacierki na mleku.

II śniadanie: rumianek, chrupki kukurydziane, pomarańcze.

Zupa Solferino, kotlet  mielony, marchewka z groszkiem, ziemniaki, kompot wiśniowo - truskawkowy

Chleb z masłem i pastą z sera żółtego i wędliny, mandarynki, .

Piątek

14.12.18

Pieczywo mieszane z masłem, schab gotowany,

Ogórek świeży, ser biały z jogurtem i miodem, kawa Inka.

II śniadanie: napój imbirowo-cytrynowy, gruszki.

Zupa szczawiowa, ryba smażona w cieście naleśnikowym,  ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot porzeczkowy.

Kasza manna z jabłkiem duszonym, herbata.