Przedszkole nr 41 Wiślana Kropelka w ZSP nr 8 w Warszawie

Co jemy

Oferujemy dzieciom 4 posiłki w ciągu dnia:

• śniadanie - 8.30
• drugie śniadanie (napój lub sok oraz owoc) - 10.00
• dwudaniowy obiad z kompotem - 12.00
• podwieczorek - 14.30
• w późnych godzinach popołudniowych dzieci mogą otrzymać kanapki.

W naszym przedszkolu staramy się propagować zdrowe żywienie i rezygnować ze słodkich przekąsek na rzecz orzechów i suszonych owoców.
Podajemy dzieciom także soki wyciśnięte w naszej kuchni ze świeżych owoców.

Istnieje możliwość dostosowania menu danego dziecka do jego potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.

Woda źródlana dostępna bez ograniczeń.

Jadłospis

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

18.02.19

Pieczywo mieszane, szynka z piersi kurczaka, serek naturalny, kawa Inka, papryka

II śniadanie: herbata, jabłko.

Zupa grochowa, kluski leniwe, surówka z marchewki i jabłka, kompot porzeczkowy.

Chleb z masłem, z pastą z ciecierzycy i suszonymi pomidorami, mleko.

W1torek

19.02.19

Bułka z masłem, baleron, ogórek świeży, płatki owsiane na mleku z morelami.

II śniadanie: herbata zimowa, marchewka do gryzienia.

Zupa ogórkowa, klops drobiowy w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną, surówka z kapusty włoskiej z pomidorem i koperkiem kompot wieloowocowy.

Chleb z masłem, ser żółty, papryka, herbata z cytryną, ananas.

Środa

20.02.19

Pieczywo mieszane z masłem, pasztet, kiełki, powidła, kakao.

II śniadanie: galaretka do picia, jabłko.

Zupa jarzynowa z groszkiem zielonym, makaron wieloziarnisty Carbonara, ogórek kiszony, kompot porzeczkowo-wiśniowy.

Chałka z masłem, pestki dyni, mleko.

Czwartek

21.02.19

Chleb z siemieniem, szynka babuni, rzodkiewki, makaron na mleku,

II śniadanie: woda z cytryną, imbirem i miodem, żurawiny.

Krupnik, kotlet mielony, ziemniaki, kapusta zasmażana, kompot wiśniowy.

Kasza jaglana z sokiem malinowym, brzoskwinie, rumianek.

Piątek

22.02.19

Pieczywo mieszane z masłem, pasta serowo – jajeczna ze szczypiorkiem, schab pieczony, cykoria, kawa Inka.

II śniadanie: mandarynki, mięta.

Barszcz czerwony ryba łosoś na parze, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot truskawkowy.

Jabłko pieczone z żurawiną, ciastko, herbata.