Przedszkole nr 41 Wiślana Kropelka w ZSP nr 8 w Warszawie

Co jemy

Oferujemy dzieciom 4 posiłki w ciągu dnia:

• śniadanie - 8.30
• drugie śniadanie (napój lub sok oraz owoc) - 10.00
• dwudaniowy obiad z kompotem - 12.00
• podwieczorek - 14.30
• w późnych godzinach popołudniowych dzieci mogą otrzymać kanapki.

W naszym przedszkolu staramy się propagować zdrowe żywienie i rezygnować ze słodkich przekąsek na rzecz orzechów i suszonych owoców.
Podajemy dzieciom także soki wyciśnięte w naszej kuchni ze świeżych owoców.

Istnieje możliwość dostosowania menu danego dziecka do jego potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.

Woda źródlana dostępna bez ograniczeń.

Jadłospis

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

14.10.19

Pieczywo mieszane z masłem, polędwica, ogórki konserwowe, ser żółty, kawa Inka.

II śniadanie: herbata z imbirem i goździkami, jabłko.

Kapuśniak z kapusty włoskiej, ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną, kompot porzeczkowy.

Chleb z masłem, pasta jajeczna, szczypior, banan, mleko.

Wtorek

15.10.19

Bułka z masłem, szynka, ogórek świeży płatki owsiane na mleku.

II śniadanie: woda z cytryną, imbirem i miodem, śliwki.

Zupa grochowa, bitki wieprzowe, kasza jęczmienna, surówka z buraków, kompot porzeczkowy.

Koktajl z kiwi , nasionami Chia i bananami, , bułka z masłem.

Środa

16.10.19

Chleb mieszany z masłem, dżem, serek naturalny ze szczypiorem, kakao.

II śniadanie: mięta do picia, banan.

Zupa krem z selera z groszkiem ptysiowym, leczo wegetariańskie, ryż brązowy, liść sałaty, kisiel naturalny do picia wiśniowy.

Chleb z masłem, pasta z avocado, pomidorami suszonymi, czosnkiem i oliwą, mleko, jabłka.

 

Czwartek

17.10.19

Bułki grahamki z masłem, szynka babuni, papryka, zacierki na mleku.

II śniadanie: herbata z cytryną, pestki słonecznika.

Żurek, gulasz z indyka w sosie curry, ziemniaki, sałata lodowa z pomidorem i koperkiem, kompot śliwkowy.

Bułka z masłem, mleko, jabłko pieczone z cynamonem i miodem i żurawiną.

Piątek

18.10.19

Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony,

sałata, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką z jogurtem, kawa Inka.

II śniadanie: marchewka do gryzienia, herbata owocowa.

Zupa dyniowa z grzankami, ryba dorsz pieczona z bazylią, brokuł z czosnkiem i jogurtem, ziemniaki, kompot porzeczkowy.

Ciasteczka zbożowe z Thermomixa z jabłkiem i bananem, kakao, jabłko.