KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

KWIECIEŃ 2021

Spędziliśmy w przedszkolu tylko dwa tygodnie, co nie oznacza, że nic się nie działo. Rozmawialiśmy o tym, jak mądrze korzystać z technologii. Dowiedzieliśmy się, że należy ograniczać czas korzystania z mediów na rzecz aktywności i zabaw ruchowych na świeżym powietrzu. Staraliśmy się zrozumieć jakie znaczenie mają dla człowieka nowoczesne technologie, dlaczego są wartościowe i kiedy nam zagrażają. Uczyliśmy się, jak chronić tożsamość w sieci i swoje dane. 

Obchodziliśmy Dzień Ziemi. Z tej okazji wybraliśmy się na podwórko przedszkolne ze specjalną misją. Każdy zespół badaczy dostał lupę do obserwacji, tablicę na zapiski i rysunki oraz zmywalny flamaster. Zadaniem zespołów było zaobserwowanie jak najwięcej ciekawostek związanych z przyrodą. W naszych notatkach znalazły się szkice liści, drzew, robaków, owadów, piór, kwiatów i wiele wiele innych. Po powrocie do sali dzieliliśmy się naszymi wrażeniami i spostrzeżeniami. Każdy opowiadał jakie emocje wywołał u niego kontakt z naturą. Niestety w naszych zapiskach znalazły się również uwagi niepokojące - zaobserwowaliśmy, że niektórzy zaśmiecają naszą planetę i tym samym czynią wielką szkodę roślinom i zwierzętom. Postanowiliśmy coś z tym zrobić - powstały plakaty, znaki, rysunki, propagujące postawy ekologiczne, do tego protest songi, a nawet plany manifestacji. Pod koniec miesiąca odbyły się warsztaty przyrodnicze z Wesołym Uniwersytetem pt. "Metamorfozy w przyrodzie". Mieliśmy też warsztaty artystyczne z Fundacją "Szkatułka", lepiliśmy z gliny figurki według własnych pomysłów. 

Prowadziliśmy liczne obserwacje - obserwowaliśmy pozorny ruch Słońca na niebie, staraliśmy się odróżniać rodzaje chmur, doskonaliliśmy umiejętność rozpoznawania różnych gatunków drzew. Poznaliśmy również zawód detektywa i jego atrybuty. Jak prawdziwi detektywi, śledziliśmy co robi cały alfabet, szukaliśmy zagubionych sylab, pomogliśmy także pewnej rodzinie wyrazów, a każdą literę mamy cały czas na oku!