Zamierzenia dydaktyczno-wychowawcze na październik dla Raczków
Tematy kompleksowe:
- Idzie jesień przez świat.
- Jesienna przyroda.
- Koszyk Pani Jesieni.
- Skarby jesieni.
Zamierzenia wychowawczo – dydaktyczne:
- Poznanie wartości „pracowitości”,
- rozwijanie funkcji komunikatywnej języka,
- zapoznanie z cechami jesiennego krajobrazu i z darami jesieni, uwrażliwianie na piękno jesiennej przyrody,
- ćwiczenie pamięci,
- poznanie wyglądu jesiennych liści i owoców wybranych drzew: dębu, klonu, kasztanowca,
- rozwijanie kompetencji matematycznych, doskonalenie umiejętności liczenia w zakresie 1–3,
- prowadzenie obserwacji, wyciąganie wniosków z doświadczeń,
- przestrzeganie zawartych umów dotyczących bezpiecznego poruszania się podczas jesiennego spaceru,
- poznanie nazw i wyglądu niektórych grzybów,
- rozwijanie wyobraźni i zdolności manualnych,
- poszerzanie wiedzy na temat wartości jaką jest pracowitość,
- rozwijanie umiejętności słuchania ze zrozumieniem,
- rozwijanie umiejętności komunikacyjnych,
- wyrabianie koordynacji wzrokowo-słuchowo-ruchowej,
- poznawanie zwyczajów zwierząt przygotowujących się do zimy,
- rozwijanie kompetencji matematycznych w zakresie klasyfikowania i przeliczania przedmiotów,
- poszerzanie doświadczeń językowych w zakresie posługiwania się językiem angielskim,
- rozwijanie ekspresji, wrażliwości i pamięci muzycznej,
- rozwijanie umiejętności logicznego myślenia,
- wzbogacanie doświadczeń sensorycznych,
- motywowanie do zdobywania samodzielnych doświadczeń,
- odkrywanie własnych możliwości twórczych,
- rozwijanie motoryki małej i precyzyjnych ruchów rąk,
- poznanie nowej wartości „uprzejmości”,
- doskonalenie umiejętności wypowiadania się na zadany temat,
- zachęcanie do bycia uprzejmym we wzajemnych relacjach,
- poznanie wybranych owoców rosnących w sadzie, poznanie warzyw rosnących w warzywniaku jesienią, poszerzenie wiadomości na temat warzyw i sposobu ich uprawy,
- wdrażanie do dbania o porządek w najbliższym otoczeniu,
- poznanie nazw wybranych drzew owocowych (jabłoń, grusza, śliwa),
- poznanie możliwości własnego aparatu głosowego, wyrabianie pamięci i słuchu muzycznego,
- poznanie sposobu przygotowywania niektórych przetworów owocowych,
- zachęcanie do zdrowego odżywiania się i częstszego spożywania owoców i warzyw.