Co jemy
Oferujemy dzieciom 4 posiłki w ciągu dnia:
- śniadanie - 8.30
- drugie śniadanie (napój lub sok oraz owoc) - 10.00
- dwudaniowy obiad z kompotem - 12.00
- podwieczorek - 14.30
- w późnych godzinach popołudniowych dzieci mogą otrzymać kanapki.
W naszym przedszkolu staramy się propagować zdrowe żywienie i rezygnować ze słodkich przekąsek na rzecz orzechów i suszonych owoców.
Podajemy dzieciom także soki wyciśnięte w naszej kuchni ze świeżych owoców. Środa jest dniem wegetariańskim.
Istnieje możliwość dostosowania menu danego dziecka do jego potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.
Woda źródlana dostępna bez ograniczeń.
Jadłospis
Dzień tygodnia/data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek 17.02.25 | Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony, ser żółty, papryka, kawa. Drugie śniadanie: herbata zielona, słupki marchewki. | Zupa ogórkowa, kluski leniwe, surówka z marchewki z ananasem, kompot wiśniowy. | Kisiel wiśniowy z jabłkiem, bułka z masłem, herbata ziołowa. |
Wtorek 18.02.25 | Bułka z masłem, szynka ogórek zielony, kasza manna. Drugie śniadanie: napój cytrynowo - miodowy, jabłko. | Zupa pieczarkowa, kotlety pożarskie, marchewka gotowana, ziemniaki, kompot rabarbarowy. | Chleb z masłem, pasztet, ogórek kwaszony. herbata owocowa. |
Środa 19.02.25 | Pieczywo mieszane z masłem, serek biały z rzodkiewką, sałata, dżem, kakao. Drugie śniadanie herbata owocowa, mandarynki. | Zupa barszcz biały, Łazanki z kapusta i pieczarkami, liść sałaty, kompot porzeczkowy. | Chleb z masłem, pastą z makreli w pomidorach i serem białym, cykoria, herbata z cytryną. |
Czwartek 20.02.25 | Bułka z masłem, krakowska sucha, papryka, kiełki, płatki jaglane na mleku, Drugie śniadanie: galaretka do picia, kalarepa. | Zupa kalafiorowa, gulasz wieprzowy, kasza gryczana, fasolka szparagowa z masełkiem, kompot śliwkowy. | Ryż z jabłkiem z sosem jogurtowo- śmietankowym, napój imbirowo- cytrynowy. |
Piątek 21.02.25 | Pieczywo mieszane z masłem, polędwica, pomidor jajko na twardo, szczypior, kawa Inka. Drugie śniadanie: herbata owocowa, gruszka. | Zupa grochowa, ryba na parze z sosem jogurtowo- czosnkowym, ryż, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy. | Chleb z masłem, hummus z pomidorami suszonymi, papryka, herbata ziołowa. |