Co jemy
Oferujemy dzieciom 4 posiłki w ciągu dnia:
- śniadanie - 8.30
- drugie śniadanie (napój lub sok oraz owoc) - 10.00
- dwudaniowy obiad z kompotem - 12.00
- podwieczorek - 14.30
- w późnych godzinach popołudniowych dzieci mogą otrzymać kanapki.
W naszym przedszkolu staramy się propagować zdrowe żywienie i rezygnować ze słodkich przekąsek na rzecz orzechów i suszonych owoców.
Podajemy dzieciom także soki wyciśnięte w naszej kuchni ze świeżych owoców. Środa jest dniem wegetariańskim.
Istnieje możliwość dostosowania menu danego dziecka do jego potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.
Woda źródlana dostępna bez ograniczeń.
Jadłospis
Dzień tygodnia/data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek 31.03.25 | Chleb z masłem, kiełbasa krakowska, serek Almette, ogórek kwaszony, kawa Inka. Drugie śniadanie: jabłko, herbata owocowa. | Zupa wiosenna, ryż z jabłkiem i polewa jogurtową, kompot z rabarbaru. | Chałka z masłem, ciepłe mleko. |
Wtorek 1.04.25 | Kasza manna na mleku, bułka z masłem, szynka Babuni, pomidor, rukola. Drugie śniadanie: banan, woda z imbirem i cytryną. | Zupa ogórkowa, polędwiczki wieprzowe w sosie, kasza gryczana, surówka gruzińska, kompot wieloowocowy. | Bułka z masłem, twarożek z ziołami, seler naciowy, herbata owocowa. |
Środa 2.04.25 | Chleb mieszany z masłem, jajko na twardo ze szczypiorkiem, miód, kakao. Drugie śniadanie: burak gotowany, herbata owocowa. | Zupa fasolowa, naleśniki ze szpinakiem i serem białym, słupek marchewki, kompot wiśniowy. | Pieczywo jasne, pasta z makreli z natką pietruszki, pomarańcza, herbata z cytryna. |
Czwartek 3.03.25 | Płatki orkiszowe na mleku, bułka z masłem, szynka wiejska, ogórek świeży, roszpunka. Drugie śniadanie: gruszka, herbata ziołowa. | Zupa krem z białych warzyw z grzankami, kotlet schabowy, ziemniaki, fasolka szparagowa z masełkiem, kompot porzeczkowy. | Kisiel z jabłkiem tartym, herbatniki, herbata ziołowa. |
Piątek 4.04.25 | Chleb z masłem, parówki, ketchup, ser biały z suszonymi pomidorami, papryka, kawa Inka. Drugie śniadanie: kalarepa, herbata z cytryną. | Zupa pieczarkowa, ryba z pieca, ziemniaki, surówka z pora, kompot śliwkowy.
| Bułka z masłem, ser żółty, pomidor ze szczypiorkiem, herbata zimowa. |