KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Czyściochowe przedszkole - w toalecie

Kot Pupik i Papierus Drugi

Kot Pupik wstał z toalety i podszedł do uchwytu na papier toaletowy. Szybkim ruchem
zaczął odkręcać, odkręcać i odkręcać pokaźną część rolki. Papieru było tyle, że kot nie
mógł go ani złożyć, ani użyć.
Pupik westchnął z rezygnacją. Wrzucił zmarnowany papier do muszli klozetowej…
A ten jakby chciał żyć własnym życiem: zupełnie nie mieszcząc się w toalecie, zaczął się
przemieszczać i formować… nagle oczom kota ukazała się dziwna postać z papieru.
— Mówią na mnie Papierus Drugi. Zbudziłeś mego ducha — uroczystym, tubalnym głosem
rzekła postać.
Kot zachichotał zakłopotany. Co powiedzieć w takiej sytuacji, zwłaszcza gdy samemu stoi
się z brudną pupą?
— Władcy świata pewnie sami nie wycierają pupy? — wypalił.
Ale Papierus jakby tylko czekał na te słowa.
— Patrz i ucz się — oświadczył z wielką pewnością siebie. — Oderwij trzy kawałki papieru. —
Papierus podsunął Pupikowi swoją rękę, bo przecież sam składał się z papieru.
Kot odmierzył trzy listki. — Jeden, dwa, trzy… — policzył.
— Dobrze. Teraz najważniejsze. Słuchasz mnie? — upewnił się Papierus, a Pupik pokiwał
twierdząco głową.
— Od dołu do góry, nigdy nie wracasz!
— Dlaczego? — Zapytał kot.
— By odsuwać kupę od siebie! — prosto wytłumaczył Papierus Drugi.
Po minie Pupika było widać, że nad czymś się zastanawia, coś trawi.
— Wiem, moja ręka jest jak koparka, która odgarnia piasek?! — Wykrzyknął z zadowoleniem.
Papierus uśmiechnął się do Pupika.
— Tylko pamiętaj o czystym papierze, bo zamiast piasku jest…
— Kupniak. Hihihi — dokończył kot i podcierał sobie pupę aż kolejny kawałek papieru był już
czysty. Kot spuścił wodę i zaczął się wygłupiać radośnie machając do Kupniaka w toalecie.
— Papa — hihi — papa.
— Zamiast machać, lepiej umyj ręce. — zaproponował Papierus.
Wspólnie podeszli do umywalki. Pupik odkręcił wodę.
— Czy to kot czy to faraon, każdy robi kupę. Hihi.
— Ale nie każdy nasiąka wodą jak ja. — Papierus Drugi podniósł bezradnie, nasiąknięte
wodą kończyny. — I tak powstał mokry papier toaletowy — zaśmiali się obaj.