Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Zrób masy sensoryczne do zabawy

Masy Sensoryczne:

  1. Ciastolina bez gotowania

Składniki podane w kolejności wsypywania do miski:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. soli
  • 2 łyzki oleju roślinnego
  • 2 łyzki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. wrzącej wody
  • do wody dodać 1 łyżkę barwnika spożywczego

Całość mieszamy. Kiedy gorąca woda wsiąknie w resztę składników masa zrobi się ciepła i wygniatamy ją dalej ręcznie. Wyrabiamy do momentu aż zacznie przypominać sklepową ciasto linę.

  1. Kolorowy ryż
  • ryż lub inny makaron/kasza jaglana/ziarna np. fasoli
  • barwniki spożywcze,
  • ocet
  • słoiki

Ryż wsypujemy do słoika, wlewamy odrobinę (łyżeczkę) octu i barwnik, zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy. Odkręcamy i czekamy aż wyschnie (można wysypać do bardziej płaskiego naczynia żeby szybciej schło. Bawimy się suchymi rękoma bo inaczej barwnik zacznie nas farbować.

  1. Zawsze mokry piasek
  • 6 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju

W misce dokładnie łączymy składniki. Powstaje sypka wilgotna substancja, przypominająca drobny piasek, z której można robić babki. Jeśli dodamy więcej oleju powstanie masa plastyczna która będzie się rozkruszać.

  1. Masa kąpielowa
  • 1 butelka olejku do kąpieli 500ml (ja zazwyczaj używam firmy tutti frutti –czy jakoś tak- bo mają wyrazisty kolor- szczególnie taka granatowa i fajny zapach )
  • 700 g mąki ziemniaczanej.

Do olejku stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając aż masa nie będzie się przyklejać do rąk.

  1. Sztuczny śnieg
  • mąka ziemniaczana 0,5 kg
  • pianka do golenia
  • brokat

Piankę wyciskamy do miski, do niej stopniowo dodajemy mąki ziemniaczanej cały czas mieszając. Im więcej mąki tym masa bardziej sypka.

  1. Sztuczny jadalny śnieg
  • mąka ziemniaczana
  • olej spożywczy

Mieszamy składniki do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

  1. Delikatna masa sensoryczna (bardzo fajna!)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szkl. mody
  • 3 opakowania sody oczyszczonej
  • opcjonalnie barwniki/olejki zapachowe

Wszystkie składniki mieszamy w garnku (żeby nie było grudek) a potem gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gdy zacznie odstawać od ścianek garnka zdejmujemy z ognia, i po przestudzeniu wyrabiamy jeszcze na stolnicy (jeśli się klei to dodajemy mąki ziemniaczanej). Przechowywana w zamknięciu wytrzymuje do 2 tyg.

  1. Ciecz Nieniutonowska
  • mąka ziemniaczana
  • woda
  • barwniki
  • inne materiały ziarniste lub np. brokat

Mieszamy mąkę ziemniaczaną z dużą ilością wody.

  1. Mamałyga
  • kaszka kukurydziana
  • woda
  • oliwa z oliwek (łyżka)

Kaszę gotujemy w dużej ilości wody z oliwą przez 17,5 min. Ciągle mieszając.

  1. Farby do zapiekania w mikrofali - wychodzą super! Tylko uwaga żeby dziecko podczas malowania nie pocierało oczu.
  • 1 porcja soli
  • 1 porcja mąki
  • 1 porcja wody
  • ewentualnie proszek do pieczenia

Mieszamy, dodajemy barwniki. Namalowany rysunek zapiekamy w mikrofali (ok.30 sekund).

Oczywiście do wszystkich mas możemy jako atrakcje dodawać koraliki, brokat, kulki , makaron, ryż co tylko będziemy mieć pod ręką. Do tego foremki na ciasteczka, wałek itp. a mamy chwilę „bez” dzieci.