Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Zrób masy sensoryczne do zabawy

Masy Sensoryczne:

  1. Ciastolina bez gotowania

Składniki podane w kolejności wsypywania do miski:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. soli
  • 2 łyzki oleju roślinnego
  • 2 łyzki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. wrzącej wody
  • do wody dodać 1 łyżkę barwnika spożywczego

Całość mieszamy. Kiedy gorąca woda wsiąknie w resztę składników masa zrobi się ciepła i wygniatamy ją dalej ręcznie. Wyrabiamy do momentu aż zacznie przypominać sklepową ciasto linę.

  1. Kolorowy ryż
  • ryż lub inny makaron/kasza jaglana/ziarna np. fasoli
  • barwniki spożywcze,
  • ocet
  • słoiki

Ryż wsypujemy do słoika, wlewamy odrobinę (łyżeczkę) octu i barwnik, zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy. Odkręcamy i czekamy aż wyschnie (można wysypać do bardziej płaskiego naczynia żeby szybciej schło. Bawimy się suchymi rękoma bo inaczej barwnik zacznie nas farbować.

  1. Zawsze mokry piasek
  • 6 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju

W misce dokładnie łączymy składniki. Powstaje sypka wilgotna substancja, przypominająca drobny piasek, z której można robić babki. Jeśli dodamy więcej oleju powstanie masa plastyczna która będzie się rozkruszać.

  1. Masa kąpielowa
  • 1 butelka olejku do kąpieli 500ml (ja zazwyczaj używam firmy tutti frutti –czy jakoś tak- bo mają wyrazisty kolor- szczególnie taka granatowa i fajny zapach )
  • 700 g mąki ziemniaczanej.

Do olejku stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając aż masa nie będzie się przyklejać do rąk.

  1. Sztuczny śnieg
  • mąka ziemniaczana 0,5 kg
  • pianka do golenia
  • brokat

Piankę wyciskamy do miski, do niej stopniowo dodajemy mąki ziemniaczanej cały czas mieszając. Im więcej mąki tym masa bardziej sypka.

  1. Sztuczny jadalny śnieg
  • mąka ziemniaczana
  • olej spożywczy

Mieszamy składniki do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

  1. Delikatna masa sensoryczna (bardzo fajna!)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szkl. mody
  • 3 opakowania sody oczyszczonej
  • opcjonalnie barwniki/olejki zapachowe

Wszystkie składniki mieszamy w garnku (żeby nie było grudek) a potem gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gdy zacznie odstawać od ścianek garnka zdejmujemy z ognia, i po przestudzeniu wyrabiamy jeszcze na stolnicy (jeśli się klei to dodajemy mąki ziemniaczanej). Przechowywana w zamknięciu wytrzymuje do 2 tyg.

  1. Ciecz Nieniutonowska
  • mąka ziemniaczana
  • woda
  • barwniki
  • inne materiały ziarniste lub np. brokat

Mieszamy mąkę ziemniaczaną z dużą ilością wody.

  1. Mamałyga
  • kaszka kukurydziana
  • woda
  • oliwa z oliwek (łyżka)

Kaszę gotujemy w dużej ilości wody z oliwą przez 17,5 min. Ciągle mieszając.

  1. Farby do zapiekania w mikrofali - wychodzą super! Tylko uwaga żeby dziecko podczas malowania nie pocierało oczu.
  • 1 porcja soli
  • 1 porcja mąki
  • 1 porcja wody
  • ewentualnie proszek do pieczenia

Mieszamy, dodajemy barwniki. Namalowany rysunek zapiekamy w mikrofali (ok.30 sekund).

Oczywiście do wszystkich mas możemy jako atrakcje dodawać koraliki, brokat, kulki , makaron, ryż co tylko będziemy mieć pod ręką. Do tego foremki na ciasteczka, wałek itp. a mamy chwilę „bez” dzieci.